JADŁODZIELNIA – NIE WYRZUCAJ, PODZIEL SIĘ JEDZENIEM Z INNYMI

Miło nam poinformować, że w naszej gminie uruchomiona została pierwsza LODÓWKA SPOŁECZNA, która związana jest z ideą JADŁODZIELNI. Dzięki działaniom Fundacji SPEAK UP ze Świnoujścia, Polskiemu Związkowi Emerytów, Rencistów i Inwalidów – Koło w Wolinie oraz Ośrodkowi Pomocy Społecznej w Wolinie od 01 marca br. uruchomiono punkt Jadłodzielni, której głównym celem jest przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności. Jest to także miejsce, w której każdy może podzielić się i poczęstować różnymi produktami spożywczymi. Z żywności może korzystać każda osoba bez przedstawiania zaświadczeń dotyczących swojej sytuacji materialnej.

Co ważne: w tym miejscu nie sprzedajemy ani nie przyjmujemy opłat za żywność, a dzielenie się jedzeniem w Jadłodzielni jest komfortowe, gdyż zarówno darczyńcy, jak i osoby korzystające zachowują anonimowość.

Dzielenie się jedzeniem – Foodsharing, to idea, która narodziła się w Niemczech, to oddolny ruch polegający na nieodpłatnym dzieleniu się jedzeniem, a do Polski przywędrował za sprawą Karoliny Hansen i Agnieszki Bielskiej w 2016 roku, a ruch nazwany został Jadłodzielnią.

Idea foodsharingu zapobiega marnowaniu żywności, a także wspiera osoby potrzebujące. Dodatkowym plusem jest to, że korzystanie z jadłodzielni jest w pełni anonimowe, zarówno dla darczyńców, jak i osób w potrzebie.

Warto podkreślić, że dzielenie się żywnością jest działaniem o charakterze społecznym, które łączy najróżniejszych ludzi, poprawia relacje międzyludzkie.

Zasady korzystania z jadłodzielni są proste, zdroworozsądkowe i wyraźnie opisane na plakatach. Wyraźnie powiedziane jest też, jakie produkty można przynieść, a jakich nie wolno:

Możemy przynieść:

  • Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – ,,najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do”.
  • Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
  • Wyroby własne, np. ciasto lub zapasteryzowane dania (np.zupa, bigos) starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy, datą przygotowania i datą przydatności określoną przez dostarczającego.
  • Zapakowane sery, jogurty, twarogi.

Tych produktów nie należy przynosić:

  • Surowe mięso.
  • Zamrożonych produktów.
  • Produkty z niepasteryzowanego, ,,surowego” mleka.
  • Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
  • Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
  • Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
  • Produkty, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – ,,należy spożyć do” (nie mylić z ,,najlepiej spożyć przed”).
  • Produkty, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka.
  • Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.

Należy pamiętać o tych zasadach, by nie zaszkodzić tym, do których trafią produkty spożywcze. W Jadłodzielni można zostawiać świąteczne ciasta, pieczone mięsa, sałatki, pieczoną, smażoną czy gotowaną rybę, zupy czy pieczywo. Ważne, aby wszystko było zapakowane i dokładnie opisane, koniecznie podając datę przygotowania. Korzystając z produktów wstawionych do Jadłodzielni przejmujemy na siebie odpowiedzialność. Musimy ocenić produkty za pomocą węchu, wzroku, informacji na opakowaniu.

WARTO WIEDZIEĆ, że data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem ,,najlepiej spożyć do”. Po upływie wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie jest nienaruszone.

Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem ,,należy spożyć do”, wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia.

Wspólnie zadbajmy także o czystość w lodówce i wokół niej. Dzielenie opiera się na wzajemnym zaufaniu. Opiekunowie Jadłodzielni będą czynili starania, by produkty były zdatne do spożycia. Zwróćmy również uwagę na wszelkie przejawy dewastacji, niszczenia sprzętu lub produktów spożywczych, tak by uruchomiona lodówka służyła mieszkańcom naszej gminy jak najdłużej.

Punkt Jadłodzielni uruchomiony jest w budynku dawnej przychodni przy ul. Prostej 1, aktualnie siedziba Ośrodka Pomocy Społecznej w Wolinie. Produkty można zostawiać i zabierać od poniedziałku do piątku w godzinach od 7 do 17. Musimy mieć też na uwadze fakt, że czasami lodówka może być pusta, chociaż mamy nadzieję, że z czasem będzie stanowić ważny punkt dzielenia się jedzeniem, którego czasami nadmiar pozostaje w naszych domach. Wtedy zapakujmy ją w pojemniki, opiszmy i zostawmy w Jadłodzielni.

Dzielmy się jedzeniem, nie marnujmy żywności.

Fundacja Speak UP Świnoujście oraz Polski Związek Emerytów, Rencistów i Inwalidów- Koło w Wolinie.

Udostępnij:

whatsapp